Francuskie jedzenie

Jedzenie jest jedną z ważniejszych rzeczy w codziennym życiu francuzów. Posiadają oni kilka specyficznych rytuałów, które są przestrzegane przez większość społeczeństwa. Francuzi uwielbiają delektować się swoim jedzeniem, dlatego też większość potraw, które można znaleźć we francuskiej kuchni jest wyszukana i niepowtarzalna. Spożywanie posiłków to dla francuzów także chwila rozwoju duchowego oraz ważny element w przypadku spajania życia rodzinnego oraz towarzyskiego.

Horoskop numerologiczny
http://www.wrozbyonline.pl/eksperci/k/46/Horoskop_numerologiczny
Nasi Eksperci odkryją przed Tobą przyszłość.
Zapytaj wróżkę jaki los Cię czeka.

Warto zacząć jednak od tego, że francuskie śniadania należą do lekkich posiłków. Najważniejszym jego elementem jest kawa. Kawę najczęściej podaje się w specjalnej misce, która jest przeznaczona właśnie do porannej kawy. Do tego podstawą jest maślany rogalik lub kawałek bagietki z masłem albo marmoladą czy miodem. Śniadanie więc jest raczej posiłkiem na słodko. Obiad z kolei spożywa się dosyć szybko. Większość francuzów zjada go w godzinach 11.30 – 13.30. Dodatkowo jest to czas, w którym Francuzi ustawowo mają przerwę w pracy oraz nauce. Można wtedy zauważyć bardzo duże kolejki w różnego rodzajach lokalach i stołówkach, gdzie sprzedawane są dania obiadowe. Co więcej wtedy także banki, poczty czy wszelkiego rodzaju urzędy są zamknięte. Ciekawostką jest, że pełny francuski obiad składa się z czterech elementów.

Pierwszym elementem jest przystawka czyli „entree”. Na nią składa się sałatka, zupa lub ślimaki w maśle czosnkowym. Jest to danie, które pozwala na zaspokojenie pierwszego głodu. Danie główne z kolei składa się z przeróżnych kombinacji, w zależności od upodobań osoby spożywającej posiłek. Trzecim elementem jest deser. Może być zrobiony zarówno na słodko jak i na słono. Najczęściej deserem jest mus czekoladowy lub paleta serów. Ostatnim elementem jest uwielbiana przez Francuzów kawa! W każdej restauracji można znaleźć przeróżne zestawy obiadowe, które są dostępne w różnych cenach.

Dla młodych osób bardzo dobrą opcją jest zjadanie posiłku w kantynie uniwersyteckiej. Posiłki są tam znacznie tańsze niż w innych miejscach. Głównie dlatego, że są one dotowane przez państwo. Przez francuzów najważniejszym posiłkiem jest kolacja. Właściwie układ dań jest podobny jak w przypadku obiadu. Dodatkiem do kolacji jest jednak obowiązkowa lampka wina. Podczas obiadu część francuzów także decyduje się na wino.

Kolacja jest jednak bardzo często w gronie rodziny i przyjaciół, dlatego jest tak ważnym elementem. Warto pamiętać o tym, że jedzenie jest dla francuzów przede wszystkim czynnością bardzo socjalną.

Śniadania często są spożywane w gronie rodzinnym, obiad z kolei ze znajomymi i przyjaciółki, głównie z uwagi na godziny, w których jest on spożywany, a z kolei kolacja najczęściej jest zarezerwowana do pielęgnacji ogniska rodzinnego.

We Francji bardzo często przygotowuje się także wspólnie posiłki. Wygląda to często tak, że na środku stołu ustawia się pojemnik w podgrzewanym stale olejem lub serem, a każdy z gości macza sobie nabite na drewniane kijki kawałki mięsa lub chleba. Czasem także w grę wchodzi z rozpuszczoną czekoladą.

Kuchnia francuska wywiera wielki wpływ na inne kuchnie. Kojarzy się ją głównie z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami lub winem.

Podobne: