Szwajcarska kuchnia

Szwajcarska kuchnia jest kojarzona głównie z różnego rodzaju serami. Prawda jest jednak taka, że można w Szwajcarii znaleźć bardzo wiele ciekawych potraw, chociaż bez wątpienia większość z nich jest ciężkostrawna. Szwajcaria jest bardzo różnorodnym krajem, dlatego też jej kuchnia jest dokładnie taka sama.

Hale stalowe
http://iceberg.com.pl/
Budowa hal i konstrukcji stalowych, urządzania chłodnicze.
Zapoznaj się z ofertą firmy Iceberg.

Podstawą wielu potraw jest ser. Wykorzystywany jest on w przeróżny sposób. Używany jest zarówno do wytrawnych potraw, jak i tych słodkich. Bardzo dużą popularnością w Europie cieszy się także szwajcarska czekolada.

Jeśli przyjrzymy się bliżej serwowanym serom w kuchni francuskiej to widzimy, że najbardziej znane są te w postaci półpłynnej. Co więcej to właśnie ze Szwajcarii pochodzi potrawa o nazwie fondue, a nie jak się często uważa z Francji. Polega to na tym, że posiada się specjalny kociołek, który jest ustawiony na przenośnym palniku, często jest to także świeczka tealight. Cały ten zestaw ustawia się na stole i podgrzewa. Ważne jest jednak by nie doprowadzić do wrzenia, ani też do wystudzenia potrawy.

Do fondue używa się głównie czterech gatunków sera: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller oraz freiburger Vacherin. Do tego bardzo ważne jest dodanie wina, kirszu, mąki kukurydzianej oraz przypraw. Dodatkowym elementem są specjalne długie szpikulce. Nadziewa się na nie warzywa oraz chleb.

Ciekawą potrawą wywodzącą się ze Szwajcarii jest także raclette. Jest to potrawa wykonana ze specjalnego sera usmażonego na malutkiej patelni. Ser posypuje się odpowiednimi przyprawami. Najlepiej podawać go z ziemniakami lub chlebem.

Bardzo popularnym warzywem w Szwajcarii są ziemniaki. Bardzo znaną ziemniaczaną potrawą jest Rosti. Są to placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z grubo startych i ugotowanych lub nawet surowych ziemniaków. Najczęściej podaje się je ze stopionym serem, kiełbasą lub jajkami. W poprzednich dziesięcioleciach placki te były typowym szwajcarskim śniadaniem. Dzisiaj jednak są one częściej stosowane jako dodatek do głównego posiłku.

Z racji tego, że kultura regionalna w Szwajcarii jest bardzo rozwinięta, dlatego też poza tradycyjnymi szwajcarskimi serami, można spróbować regionalnych wyrobów. W niektórych regionach bardzo popularne są ryby. Głównie są to sandacze, pstrągi czy szczupaki. Jeśli chodzi o ziemniaczane potrawy to istnieje znacznie większe rozróżnienie. W regionie Vaud bardzo popularnym daniem jest papet vaudois. Jest to jednogarnkowe danie z ziemniaków, porów i kiełbasy. Dodaje się do niej sos winno-śmietankowy.

Na biedniejszych terenach Szwajcarii bardzo popularna jest potrawa o nazwie capuns. Podstawą tej potrawy są blanszowane liście botwiny oraz masa z mąki, jajek i mleka. Czasem dodaje się także do niej suszone mięso.

W Szwajcarii bardzo popularne są różnego rodzaju torty. Robione są one na przeróżnych odmianach ciasta oraz nadzienia. Bez wątpienia popularnymi dodatkami są orzechy, owoce oraz czekolada. Poza tortami, dużą popularnością w Szwajcarii cieszą się także kremy gotowane na bazie mleka i żółtek z cukrem, a także ciasteczka oraz strudel jabłkowy.

Szwajcaria oferuje bardzo wiele ciekawych potraw, zarówno tych słonych, jak i słodkich. Warto więc bliżej poznać Szwajcarką kuchnię, ponieważ jest ona bardzo zróżnicowana i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Oferowane potrawy różnią się smakowo znacznie od tych serwowanych w całej Europie.

Podobne: